Vyhledávání

Zpět na stránku Články

Hormonální nerovnováha – zdroj velkých potíží

Vloženo: 28. 01. 2015

Naše tělo je v ideálním případě dobře vyladěný stroj, kde i malá součástka má zásadní význam. Co se ale stane, když některá součást našeho těla je vyřazena z provozu?

Když nám lékař vytrhne zub, či si zlomíme ruku nebo nohu, je to nepříjemné, ale ne fatální. Daleko horší vliv na naše zdraví mají neviditelné a malinké vnitřní součástky.

Hormony jsou totiž jako olej v motoru – bez nich to prostě drhne

Hormonální rovnováha je důležitější, než si můžeme myslet. Pokud máme některých hormonů málo či hodně, vysílá nám tělo jasný signál – něco není v pořádku a je třeba se podle toho chovat. Jak ale k problému přistupujeme my? Problémy bagatelizujeme či naopak přistupujeme k nevratným řešením. Opravdu je moudré při nadprodukci hormonu odebírat žlázu? Jedna moudrá lékařka kdysi prohlásila: „Vše v těle má svou funkci a to možná i takovou, kterou ještě neumíme popsat. Takže bych si nenechala nic z těla odstranit.“

Co je vlastně příčinou nerovnováhy hormonů?

Stres a příliš mnoho adrenalinu

StresNejdůležitější je péče o štítnou žlázu. K poškození funkce štítné žlázy totiž nikdy nedojde "jen tak" - ale je to důsledek dlouhodobé dysfunkce limbických částí mozku, které jsou řídící centrálou celého našeho zdraví a mimo jiné přímo rozhodují o činnosti všech žláz s vnitřním vylučováním. Na poškození štítné žlázy se často spolupodílí autoimunitní zánět, také vyvolaný chybnou reakcí tohoto řídícího ústředí. Prapůvodní příčinou, proč limbický mozek nezvládl své řídící a regulační povinnosti, je dlouhodobě sebezničující životní styl - v mnoha případech je to život velmi aktivní plný "zdravého sportování" a jiných volnočasových aktivit, které nedovolí organismu skutečně naplno regenerovat.

Nadváha u žen, která vzniká zdrojem nadprodukce hormonů 

Proč tomu tak je? Pro každou ženu je důležité, aby byla hladina estrogenu vyvážená, protože estrogen je nutný k podpoře procesu spalování tuků. Hormony obecně hrají velmi důležitou roli vlastně při všech pochodech v našem těle. Jako příklad si můžeme uvést enzymy, které určují povahu a rychlost chemických reakcí a řídí většinu procesů v našem těle. Pokud enzymy odemknou určité buňky v těle, začnou se z cholesterolu vytvářet hormony, mezi nimiž se nachází již zmiňovaný estrogen, testosteron a kortizol (tzv. stresový hormon). Enzymy jsou obsaženy také v tukových buňkách a díky nim dochází k přeměně testosteronu na estrogen. Pokud je však v našem těle velké množství tuku, enzymatická aktivita je příliš vysoká a dochází k nadměrné produkci estrogenu, čímž nám v těle vzniká hormonální nerovnováha. 

Chemikálie v jídle a v lécích

zdravá stravaDalším faktorem, který negativně ovlivňuje naši hormonální rovnováhu, jsou pesticidy, herbicidy, insekticidy, růstové hormony obsažené v mase a BPA v plastech. Je důležité se takovým látkám vyhýbat. Ideální je volit potraviny v bio kvalitě, nebo alespoň kupovat potraviny, jejichž původ znáte. Polotovary a konzervovaná jídla negativně ovlivňují udržení rovnováhy estrogenu, protože při jejich průchodu zažívacím ústrojím nedochází ke správné eliminaci estrogenu z trávicího traktu. Produkci estrogenu může také navýšit nadměrná konzumace alkoholu a kofeinu. Nebezpečná je i nadměrná konzumace léků. Jestliže totiž některé funkce těla začneme nahrazovat uměle, tělo začne stávkovat a přestane plnit své přirozené funkce. Proto je důležité vždy zvažovat, jestli se nějaký malicherný problém nedá řešit nějakým jiným způsobem, než léky.

Jak tedy udržovat hormonální rovnováhu?

pokračování

Zobrazeno: 0x

Zpět na stránku Články

Nejčtenější články

Jak podpořit imunitu?

Když se ochladí, je sychravo a vlhko, zima nám leze za nehty a může se nám oslabit imunita. Imunitní systém nestíhá a začínají se v lepším případě objevovat rýmy, kašel a nachlazení. V tom horším případě uléháme do postele s chřipkou nebo angínou.

Střeva jsou klíčový orgán imunity

Naše střeva jsou díky bilionům místních mikroorganismů klíčovým orgánem pro naši imunitu. Ovlivňují například produkci bílých krvinek v jiných imunitních centrech, jako je...

Paluba letadla je rájem virů a bakterií. Jak během letu na dovolenou neonemocnět?

Trávit svou letní dovolenou s kapesníkem v ruce nebo ještě hůře v hotelové posteli nechce nikdo. Přesto se mnoho lidí po dlouhém letu letadlem do vysněné...

X

Zavřít

Zde máte možnost přizpůsobit používání souborů cookie podle svých preferencí. Toto nastavení můžete kdykoliv změnit.

Tyto stránky používají pro svou optimalizaci soubory cookies. K některým z nich však potřebujeme mít Váš souhlas. Zobrazit podrobnosti

Povolit vybranéPovolit vše