Vyhledávání

Zpět na stránku Andropauza - mužský přechod

Andropauza - mužský přechod

Vloženo: 01. 04. 2014

Každému z nás léta přibývají a i muži v průběhu svého života dospějí, ať už chtějí, nebo nechtějí, do období, kdy jejich výkon začíná klesat a ubývá jim sil a energie. Odborně se tento stav označuje různými termíny, které jsou laikovi většinou méně srozumitelné, ale v podstatě se jedná o mužský přechod, který je jakousi obdobou přechodu u žen.

Andropauza: Mužský přechod

Každému z nás léta přibývají a i muži v průběhu svého života dospějí, ať už chtějí, nebo nechtějí, do období, kdy jejich výkon začíná klesat a ubývá jim sil a energie. Odborně se tento stav označuje různými termíny, které jsou laikovi většinou méně srozumitelné, ale v podstatě se jedná o mužský přechod, který je jakousi obdobou přechodu u žen. Nejčastěji je znám pod označením andropauza, i když toto zrovna není úplně nejvhodnější, protože se o žádnou pauzu v podstatě nejedná. 

U žen je situace trochu jiná. Termínem menopauza označujeme poslední menstruaci v životě ženy, tedy konkrétně její začátek. Zda byla opravdu poslední, se navíc dozvíme až s ročním zpožděním, pokud žena již žádnou další nedostane. A protože téměř všechny ženské pohlavní hormony se tvoří v buňkách kolem dozrávajícího vajíčka, dochází tak k prudkým změnám hormonálních hladin, tzv. klimakterického syndromu. Jeho hlavními příznaky jsou například návaly horka, potu, zvýšená únava, ospalost, nedostatek energie, nervozita, podrážděnost, sklon spíše k depresivní náladě či úzkostem, atd.

 

Mužský přechod sice nepřichází tak rychle jako ženský přechod, ale příznaky má velice podobné

Přechod u mužůU mužů se hormonální tvorba nezastavuje, je zachovaná až do poměrně vysokého věku, dochází však k jejímu pozvolnému poklesu. Navíc příznaky mužského přechodu, jejich výskyt a intenzita, jsou velice individuální. Tak se například může stát, že někteří muži s příznaky andropauzy mají sice ještě hladiny mužských pohlavních hormonů v normě, ale u dolní hranice. A protože předtím byli zvyklí na hladiny mnohem vyšší, jejich tělu to chybí a reagují na vzniklou situaci po svém. Kromě již výše vyjmenovaných příznaků se často přidává i pokles sexuální výkonnosti, sexuálního apetitu, případně i poruchy erekce. Výskyt příznaků tzv. mužského klimakteria (andropauzy) bývá taky ovlivněn různými faktory - nejdůležitějšími z nich jsou genetické faktory, kouření, obezita, dieta, alkohol, různé stresové situace, pohybová aktivita, a taky sezónní variabilita.

S přibývajícím věkem se i mužském těle odehrává i celá řada dalších změn, které nejsou na první pohled patrné. Zvyšuje se riziko aterosklerózy, infarktu, centrální mozkové příhody, vzniku cukrovky, obezity, atd.  a s nimi spojených komplikací. V tomto období navíc stoupá i riziko onemocnění prostaty. Proto by muži rozhodně neměli zanedbávat pravidelné preventivní prohlídky. S prostatou by měli pravidelně začít chodit k vyšetření již po čtyřicítce.

V některých případech si muži mohou pomoct sami úpravou životosprávy s dietními opatřením, vhodnou pohybovou aktivitou, pobytem na čerstvém vzduchu, ale i užíváním různých doplňků stravy, například Sarapis pro muže.

Mužský přechod, stejně jako ženský, je naprosto fyziologickým jevem. Určitě není namístě tvářit se, jakoby neexistoval. Čím dříve si přiznáme, že i naše tělo má své limity, tím více si ušetříme různých nepříjemností a život komplikujících stavů.

MUDr. Pavel Turčan

odborný ženský lékař a sexuolog

Centrum MEDIOL, s.r.o., Olomouc, Ordinace sexuologie andrologie

Zobrazeno: 0x

Zpět na stránku Andropauza - mužský přechod

Nejčtenější články

Jak podpořit imunitu?

Když se ochladí, je sychravo a vlhko, zima nám leze za nehty a může se nám oslabit imunita. Imunitní systém nestíhá a začínají se v lepším případě objevovat rýmy, kašel a nachlazení. V tom horším případě uléháme do postele s chřipkou nebo angínou.

Střeva jsou klíčový orgán imunity

Naše střeva jsou díky bilionům místních mikroorganismů klíčovým orgánem pro naši imunitu. Ovlivňují například produkci bílých krvinek v jiných imunitních centrech, jako je...

Paluba letadla je rájem virů a bakterií. Jak během letu na dovolenou neonemocnět?

Trávit svou letní dovolenou s kapesníkem v ruce nebo ještě hůře v hotelové posteli nechce nikdo. Přesto se mnoho lidí po dlouhém letu letadlem do vysněné...

X

Zavřít

Zde máte možnost přizpůsobit používání souborů cookie podle svých preferencí. Toto nastavení můžete kdykoliv změnit.

Tyto stránky používají pro svou optimalizaci soubory cookies. K některým z nich však potřebujeme mít Váš souhlas. Zobrazit podrobnosti

Povolit vybranéPovolit vše