Vyhledávání

Zpět na stránku Těhotenství

Potraviny, které zvyšují šanci na početí dítěte

Vloženo: 28. 06. 2016

Kvalita stravy má vliv na plodnost. Určité vitamíny a minerály totiž vytvářejí optimální základ pro početí potomka i zdravý průběh těhotenství.

U mužů podporují tvorbu spermií, zvyšují jejich kvalitu a pohyblivost, u žen zase udržují hormony v rovnováze, upravují ovulační cyklus a působí pozitivně na organismus. Pakliže pár nemůže otěhotnět, může být na vině právě nedostatek těchto látek. Seznamte se s potravinami, které usnadňují početí a které byste měli zařadit do jídelníčku.

 

Až 10 % párů má potíže s početím potomka

Zatímco dříve byla neplodnost přisuzována výhradně ženám, dnešní statistiky ukazují, že se na ní významnou mírou podílejí také muži. Podle údajů České průmyslové zdravotní pojišťovny není na celém světě schopno počít dítě přibližně 10 % párů, až čtvrtinu partnerů pak provází potíže s početím druhého dítěte. Z toho až ve 40 % se jedná o problém na straně ženy, v 10 až 30 % případů je vina na straně muže. V 15 až 30 % případů je neschopnost počít dítě u obou partnerů. Ovšem ani u zdravých párů není otěhotnění samozřejmostí. Během jednoho měsíčního cyklu se pravděpodobnost početí pohybuje pouze kolem 20 až 25 %.

 

zdravá stravaZdravá strava snižuje riziko neplodnosti

Faktorů, které ovlivňují pokles plodnosti, je celá řada. Významnou roli hrají například toxické látky, které se usazují v těle a negativně působí na pohlavní buňky. Toxiny se do lidského organismu dostávají především v podobě potravy, kterou jíme. Také nedostatek vitamínů a nutričních látek, které tělo potřebuje ke správnému a zdravému fungování, se promítá na schopnosti otěhotnět. Podle studie Americké společnosti pro reprodukční medicínu snižuje zdravé stravování riziko neplodnosti až o 66 %. „Například nedostatečné množství zinku snižuje hladinu testosteronu a počet spermií. Chybějící vitamín C zase zhoršuje jejich kvalitu. Nedostatek železa má vliv na snížený počet červených krvinek, které jsou pro usazení a vývoj plodu důležité, a absence kyseliny listové zvyšuje riziko samovolného potratu,” uvádí renomovaný gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan.

mateří kašičkaMateří kašička působí na kvalitu spermií a také na hladinu estrogenu

Párům, které se setkaly s potížemi s početím dítěte, tak odborníci doporučují zařadit do jídelníčku například kořen ženšenu, jemuž lidé již od nepaměti přisuzují blahodárný vliv na mužskou plodnost, zejména na kvalitu spermií a pohlavních hormonů. Příznivé účinky na reprodukční funkce mají také složky mateří kašičky Mateří kašička obsahuje komplex vitamínů B, dále vitamíny C, A, D a E, řadu aminokyselin stejně jako minerální látky. Z těch je nejdůležitější zFertilan+inek, který zajišťuje zdraví reprodukčního systému, neboť zvyšuje přirozenou hladinu testosteronu v mužském těle. Pro udržení této hladiny je potřeba přijmout denně přibližně 15 mg zinku, přibližuje Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma, která nabízí doplněk stravy Fertilan pro udržení plodnosti. Pozitivní vliv mají také brusinky, které jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B5, C a E, minerálů, jako je železo, jód a hořčík, stejně jako antioxidantů. Jejich kombinace podporuje tvorbu pohlavních buněk a tím zvyšuje šanci k početí.

 

Běžná strava fytoestrogeny příliš neobsahuje

Plodnost podporuje také červený jetel. Ten je velmi bohatý na izoflavony a fytoestrogeny, cenné přírodní rostlinné látky, které jsou svou strukturou podobné fytoestrogenyženským pohlavním hormonům. Díky tomu je udržují v rovnováze a podporují pravidelný menstruační cyklus. „Fytoestrogeny a izoflavony se v běžné stravě vyskytují jen zřídka a v malém množství. Proto by si je ženy, které se snaží o početí, měly zabezpečit v podobě přírodních preparátů typu Sarapis Mensis, Sarapis Mensiskterý extrakt z červeného jetele kombinuje s výtažkem ze sójových bobů a brusinek,” doporučuje renomovaný gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan. Zvýšení mužské plodnosti zajišťuje také semiesenciální aminokyselina zvaná L-arginin, která rovněž prokrvuje pohlavní svaly a podporuje erektivní schopnosti. Lidský organismus si ji však neumí v dostatečném množství samostatně vytvořit. Společně s ní na mužskou plodnost příznivě působí esenciální aminokyselina L-karnitin, která významným způsobem stimuluje přirozenou produkci spermií a zvyšuje jejich pohyblivost.

MUDr. Pavel Turčan 

gynekolog a sexuolog MUDr. TurčanGynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan vystudoval obor všeobecné lékařství na lékařské fakultě Univerzity Karlovy Hradec Králové. Po studiu složil atestaci v oboru gynekologie a porodnictví prvního i druhého stupně a následně rovněž v oboru sexuologie. Dnes je zároveň členem mnoha odborných organizací, například Sexuologické společnosti, České společnosti pro menopausu a andropausu, České gynekologické a porodnické společnosti či Mezinárodní společnosti pro sexuální medicínu.

Důležité další odkazy a články:

VEGALL Pharma s.r.o., Centrum MEDIOL, Fertilan, Sarapis Mensis

Zobrazeno: 0x

Zpět na stránku Těhotenství

Nejčtenější články

Jak podpořit imunitu?

Když se ochladí, je sychravo a vlhko, zima nám leze za nehty a může se nám oslabit imunita. Imunitní systém nestíhá a začínají se v lepším případě objevovat rýmy, kašel a nachlazení. V tom horším případě uléháme do postele s chřipkou nebo angínou.

Střeva jsou klíčový orgán imunity

Naše střeva jsou díky bilionům místních mikroorganismů klíčovým orgánem pro naši imunitu. Ovlivňují například produkci bílých krvinek v jiných imunitních centrech, jako je...

Paluba letadla je rájem virů a bakterií. Jak během letu na dovolenou neonemocnět?

Trávit svou letní dovolenou s kapesníkem v ruce nebo ještě hůře v hotelové posteli nechce nikdo. Přesto se mnoho lidí po dlouhém letu letadlem do vysněné...

X

Zavřít

Zde máte možnost přizpůsobit používání souborů cookie podle svých preferencí. Toto nastavení můžete kdykoliv změnit.

Tyto stránky používají pro svou optimalizaci soubory cookies. K některým z nich však potřebujeme mít Váš souhlas. Zobrazit podrobnosti

Povolit vybranéPovolit vše