Vyhledávání

Zpět na stránku Přechod - klimakterium

Sníženou sexuální apetenci v menopauze ovlivňuje hladina hormonů, trápí i muže

Vloženo: 28. 06. 2016

Většina žen se v období menopauzy setkává se změnami sexuální apetence. Mohou za to průvodní projevy klimakteria, které chuť k sexu snižují.

Výkyvy v sexuální apetenci se ovšem nevyhýbají ani mužům. Jak se s těmito změnami vyrovnat? A jak se liší u žen a jak u mužů? To ve svém komentáři přibližuje renomovaný gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan.


Dlouhodobý nedostatek estrogenu vysušuje vaginální sliznici

Změny doprovázející klimakterium se na ženské sexuální apetenci mohou projevovat různě, jak ve smyslu pozitivním, tak i ve smyslu negativním. Tyto změny mohou, zvláště po poslední menstruaci v životě, přinášet například relativní nadbytek androgenů. To vede k tomu, že se sexuální apetence může dokonce zlepšit. Žena se navíc již nemusí obávat otěhotnění, což má na prožívání sexuality příznivý vliv. V praxi se setkáváme také s částí žen, u nichž zůstává sexuální apetence i v přechodu beze změny.

U většiny žen ovšem sexuální apetence s příchodem klimakteria klesá. Kolísání hormonálních hladin v počátku přechodu, zvláště před poslední menstruací v životě, může apetenci snižovat. Důvodem může být již to, že se žena necítí příliš dobře, pokud ji sužují návaly horka a potu, změny nálad, nervozita a podobně. Ale i v období, kdy se tyto výkyjetel - fytoestrogenyvy relativně stabilizují, přetrvává dlouhodobý nedostatek estrogenu, a to má za následek změny na vaginální sliznici. Ta je tenčí, sušší a zranitelnější, což vede k tomu, že sex se pro ženu stává bolestivou a nepříjemnou záležitostí. Snížená sexuální apetence je zde však většinou sekundárním projevem, spíše v důsledku vyhýbání se těmto nepříjemným pocitům.


Mužský přechod doprovází častěji pokles vzrušivosti

Mnoho žen má apohyb i ve vysokém věkupetenci nižší ale i v důsledku jiných nemocí, kterými určitá část populace s přibývajícím věkem trpí. Může se jednat například o onemocnění srdce a cév, štítné žlázy, deprese a podobně. Někdy může být apetence nižší i vlivem nasazené léčby, jak je tomu například při užívání některých antidepresiv.

 

Změny v prožívání sexuality ovšem nejsou pouze ženskou záležitostí, od určitého věku se nevyhýbají ani mužům. Základní a zvláště počáteční projevy andropauzy neboli mužského přechodu jsou velice podobné ženskému klimakteriu. U mužů způsobují ovšem častěji pokles vzrušivosti či nedostatečnou schopnost dosáhnout erekce. Sexuální apetence bývá u většiny mužů zachovaná, přesto se ale lze s určitým poklesem setkat i u nich.

 

Obtíže lze zmírnit doplňováním hormonů

Některé projevy související se snížením sexuální apetence přetrvávají i po ukončení menopauzy. Zvláště snížení poševní lubrikace a suchost doprovázejí život ženy i nadále. Tyto obtíže je ale možné poměrně jednoduše vyřešit například použitím lubrikantu nebSarapis Sójao mastí či čípků s kyselinou hyaluronovou.

Variantou je také klasická hormonální substituční terapie estrogeny. V mnoha případech však postačí užívání fytoestrogenů ze sóji a jetele, například obsažených v doplňcích stravy typu Sarapis soja. Sarapis pro mužeNedostatek testosteronu u mužů můžeme řešit rovněž hormonální substituční terapií. Někdy jej lze podpořit užíváním melatoninu, ženšenu, maky či doplňky stravy s látkami na jeho podporu, například Sarapis pro muže.





Autor článku: Gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan.

gynekolog a sexuolog MUDr. TurčanGynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan vystudoval obor všeobecné lékařství na lékařské fakultě Univerzity Karlovy Hradec Králové. Po studiu složil atestaci v oboru gynekologie a porodnictví prvního i druhého stupně a následně rovněž v oboru sexuologie. Dnes je zároveň členem mnoha odborných organizací, například Sexuologické společnosti, České společnosti pro menopausu a andropausu, České gynekologické a porodnické společnosti či Mezinárodní společnosti pro sexuální medicínu. 


Důležité další odkazy a články:

VEGALL Pharma s.r.o.

CENTRUM Mediol

Sarapis Soja

Sarapis pro muže


Zobrazeno: 0x

Zpět na stránku Přechod - klimakterium

Nejčtenější články

Jak podpořit imunitu?

Když se ochladí, je sychravo a vlhko, zima nám leze za nehty a může se nám oslabit imunita. Imunitní systém nestíhá a začínají se v lepším případě objevovat rýmy, kašel a nachlazení. V tom horším případě uléháme do postele s chřipkou nebo angínou.

Střeva jsou klíčový orgán imunity

Naše střeva jsou díky bilionům místních mikroorganismů klíčovým orgánem pro naši imunitu. Ovlivňují například produkci bílých krvinek v jiných imunitních centrech, jako je...

Paluba letadla je rájem virů a bakterií. Jak během letu na dovolenou neonemocnět?

Trávit svou letní dovolenou s kapesníkem v ruce nebo ještě hůře v hotelové posteli nechce nikdo. Přesto se mnoho lidí po dlouhém letu letadlem do vysněné...

X

Zavřít

Zde máte možnost přizpůsobit používání souborů cookie podle svých preferencí. Toto nastavení můžete kdykoliv změnit.

Tyto stránky používají pro svou optimalizaci soubory cookies. K některým z nich však potřebujeme mít Váš souhlas. Zobrazit podrobnosti

Povolit vybranéPovolit vše