Vyhledávání

Zpět na stránku Články

Plánujete s partnerem dítě? Zakažte mu vepřové maso a notebook na klíně

Vloženo: 06. 05. 2014

Otázka mužské plodnosti je stále palčivější. Uvádí se, že má v současnosti problém s kvalitou spermií až 40 % světové mužské populace.

Pánové si však často neuvědomují, že kvalitu spermií svým chováním do značné míry sami negativně ovlivňují. Pijí přemíru alkoholu, pěstují špatnou životosprávu nebo pracují s notebookem na klíně.

V tomto článku představíme základní chyby ovlivňující plodnost, kterých se muži vědomě dopouští. Zároveň poradíme, jak lze napáchané škody odstranit.

Nadměrná konzumace uzenin a červené maso se podepisuje na kvalitě spermií

Konzumace uzenin, vepřového či hovězího masa nebo třeba párků se na kvalitě spermií mužů značně podepisuje. Tyto potraviny v sobě totiž mají vyšší obsah chemických látek a pesticidů, které negativním způsobem ovlivňují mužské hormony. Příprava pokrmů z těchto surovin je navíc často spojena s přepalováním tuku, který kondici spermií rovněž neprospívá.

Pozitivně naopak působí konzumace ryb, zvýšený příjem ovoce a zeleniny, luštěnin a obilovin. Pohlídat by si muži měli rovněž dostatečný příjem zinku a selenu. "Tyto látky jsou pro mužskou plodnost velice důležité. Selen totiž přispívá k normální spermatogenezi, tedy tvorbě mužských pohlavních buněk, která je pro plodnost klíčová. Spermatogeneze je samozřejmě ovlivňována také pohlavními hormony, zejména testosteronem. Proto by muži měli konzumovat rovněž zinek, který napomáhá udržení normální hladiny tohoto hormonu. Zinek navíc působí pozitivně také na samotnou reprodukci," objasňuje účinky látek Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma, která nabízí mužům doplněk stravy Fertilan s obsahem zinku a selenu. Podstatný je rovněž příjem vitaminu C a B.

Plodnost muže ovliňuje horká koupel a notebook na klíně

notebook na klíně a plodnost mužeZásadním způsobem kvalitu spermií a s ní spojenou plodnost ovlivňuje vysoká teplota. Mužské pohlavní buňky by měly mít v ideálním případě o dva až tři stupně nižší teplotu, než je teplota lidského těla. Právě z tohoto důvodu jsou varlata umístěna vně. Rozehřátý laptop položený na klíně či břiše může však způsobit zvýšení teploty spermií až o 3 stupně. Notebook navíc, stejně jako mobilní telefon v kapse u kalhot, vysílá vysokofrekvenční záření, které spermiím a jejich kvalitě neprospívá. Vhodným způsobem se na plodnosti nepodepisují ani časté horké koupele, vyhřívané sedačky nebo pravidelné návštěvy sauny. Pozitivní informací je však možnost nápravy. Pokud se budou muži po určitou dobu těmto negativním vlivům vyhýbat, kvalita a hustota jejich spermií by se měla postupně opět zlepšovat.

Na pohyblivost a zdraví spermií má negativní vliv alkohol a cigarety

Požívání alkoholických nápojů v nadměrném množství, časté kouření či dokonce užívání drog má na pohyblivost a zdraví spermií samozřejmě velice negativní vliv. Konzumace alkoholických nápojů má za následek zánik mužských pohlavních buněk, snižuje jejich životaschopnost a navíc může způsobovat narušení mnohých důležitých kontaktů mezi mozkem a pohlavními orgány. Nikotin obsažený v cigaretách zase vyvolává vyplavení takzvaných katecholaminů, což způsobuje zúžení cév a snížení přítoku krve do topořivých těles. Dlouhodobé kouření proto často způsobuje úplnou impotenci. Podle argentinských odborníků pak může alkohol současně v kombinaci s cigaretami mužskou plodnost zničit dokonce úplně. Zhoubný vliv obou negativních faktorů se v tomto případě totiž ještě propojuje a násobí. Jediná rada je v tomto případě maximálně omezit alkohol a přísun nikotinu do těla. Pro zjištění napáchaných škod si mohou muži nechat vypracovat svůj spermiogram, který odhalí pH, koncentraci spermií, jejich celkový počet, pohyblivost či třeba vitalitu.

Důležité další odkazy a články:

Fertilan, VEGALL Pharma s.r.o., Ženská neplodnost

Zobrazeno: 0x

Zpět na stránku Články

Nejčtenější články

Jak podpořit imunitu?

Když se ochladí, je sychravo a vlhko, zima nám leze za nehty a může se nám oslabit imunita. Imunitní systém nestíhá a začínají se v lepším případě objevovat rýmy, kašel a nachlazení. V tom horším případě uléháme do postele s chřipkou nebo angínou.

Střeva jsou klíčový orgán imunity

Naše střeva jsou díky bilionům místních mikroorganismů klíčovým orgánem pro naši imunitu. Ovlivňují například produkci bílých krvinek v jiných imunitních centrech, jako je...

Paluba letadla je rájem virů a bakterií. Jak během letu na dovolenou neonemocnět?

Trávit svou letní dovolenou s kapesníkem v ruce nebo ještě hůře v hotelové posteli nechce nikdo. Přesto se mnoho lidí po dlouhém letu letadlem do vysněné...

X

Zavřít

Zde máte možnost přizpůsobit používání souborů cookie podle svých preferencí. Toto nastavení můžete kdykoliv změnit.

Tyto stránky používají pro svou optimalizaci soubory cookies. K některým z nich však potřebujeme mít Váš souhlas. Zobrazit podrobnosti

Povolit vybranéPovolit vše