Vyhledávání

Zpět na stránku Články

Menstruace – bezproblémová záležitost?

Vloženo: 17. 02. 2014

Menstruace je běžnou součástí života každé ženy od puberty až do přechodu, tedy prakticky po celou dobu reprodukčního období života ženy.

Menstruace – bezproblémová záležitost?

V průběhu menstruačního cyklu, který trvá obvykle 28 dní, dochází k dozrávání vajíček ve vaječníku a při něm dochází i k tvorbě hormonů, které jsou důležité nejen pro reprodukční schopnost žen (jinak řečeno schopnost počít dítě), ale i pro samotné zdraví ženy. Správná funkce vaječníků a přiměřené hladiny hormonů v krvi ovlivňují často pravidelnost menstruace, bolestivost při menstruaci, ale i náladu, ukládání vápníku do kostí, imunitu, riziko infarktu a aterosklerózy atd.

V praxi se asi nejčastěji setkáváme s nepravidelným menstruačním krvácením – buď je příliš časté (polymenorhea) nebo se objevuje až po delší době (oligomenorhea). Za ještě fyziologickou odchylku je považováno rozmezí od 21 do 35 dnů. Jsou ale i případy, kdy se krvácení vůbec nedostavuje, tento stav pak označujeme jako amenorhea. Příčin může být celá řada: výkyvy hormonálních hladin, prudké změny hmotnosti, stres atd. Za fyziologickou považujeme amenorheu v přechodu, v těhotenství a u některých žen i při kojení.

Nepravidelné krvácení se často vyskytuje u mladých dívek, které teprve začaly menstruovat. Někdy trvá i dva až tři roky od první menstruace, než se situace ustálí. Pokud mladá žena v tomto období netrpí abnormálními krevními ztrátami, léčba není nutná. Většinou se jako léčba používají hormony, nejčastěji ve formě hormonální antikoncepce nebo kolem přechodu ve formě hormonální substituční terapie. Rovněž je ale možné vyzkoušet i doplňky stravy na přírodní bázi. V období kolem přechodu je vhodný například přípravek Sarapis plus, u žen v reprodukčním věku spíše Sarapis mensis.

Poměrně často se vyskytuje i bolestivost v průběhu menstruačního cyklu – a to například při ovulaci, nebo v době menstruačního krvácení, ale v rámci příznaků tzv. premenstruačního syndromu se bolesti mohou vyskytovat i několik dní před začátkem menstruačního krvácení.

Menstruační krváceníV případě endometriózy (to je stav, kdy se sliznice z dutiny děložní – endometrium – nachází i mimo dělohu, například na vaječníku nebo na pobřišnici) bývá například typická bolestivost při menstruačním krvácení, která od začátku krvácení pořád spíše zesiluje a nejsilnější je ke konci krvácení. U jiných příčin bolestivé menstruace (dysmenorhea) většinou bolesti s délkou krvácení bolesti spíše slábnou, nejsilnější bývají většinou v první den krvácení. Jako příčina bolestivé menstruace a případně i silnějšího menstruačního krvácení bývají poměrně často různé záněty, způsobené různými mikroorganismy (chlamydie, streptokoky, enterokoky, gardnerely a jiné). V tomto případě je namístě vyšetření u odborníka a případné přeléčení infekce dle původce a případně dle jeho citlivosti k antibiotické léčbě.

Co je premenstruační syndrom?

Premenstruační syndrom - PMS –  je soubor různých příznaků, kterými ženy trpí v období předcházejícímu menstruaci - ve druhé polovině menstruačního cyklu, tedy v poovulačním období.

V angloamerické literatuře se tyto příznaky běžně dělí na čtyři skupiny. Skupina A (anxiety - úzkost), bývá doprovázena právě úzkostí, podrážděností a nervovým napětím. Skupina C (carbohydrate craving – chuť na sladké) – se projevuje neodolatelnou chutí na sladkosti, zvýšenou chutí k jídlu, bolestmi hlavy, únavou, případně i mdlobami a závratěmi. Skupina H (hyperhydratace) se projevuje zadržováním vody v těle – tedy otoky končetin, přírůstkem na váze, citlivostí a napětím v prsou a v podbřišku, zvýšenou plynatostí, atd. A poslední - skupina D (deprese) – se projevuje nespavostí, zapomnětlivostí, sklonem k pláči, depresivní náladou a zmateností. Příznaky se mohou vyskytovat ojediněle, pouze z jedné skupiny, ale mohou se i navzájem kombinovat.

Proč některé ženy trpí PMS a některé ne?

Na tuto otázku jednoznačná odpověď neexistuje, ale víme, že se případnou změnou životosprávy nebo užíváním vhodných doplňků stravy dá těmto příznakům předejít, nebo jejich výskyt a intenzitu alespoň zmírnit. Například konzumace kofeinu, ať už ve formě kávy, čaje nebo koly, eventuálně i čokolády, tyto příznaky zhoršuje a omezení kofeinu je dobrým krokem k jejich zvládnutí. Některé příznaky, hlavně deprese, neodolatelná chuť k jídlu a chuť na sladkosti, se dají zase příznivě ovlivnit zvýšeným příjmem vitaminu E. Potíže se můžou zmírnit i užíváním některých doplňků stravy – například extrakt z pupalkového oleje, nebo některých přípravků kombinovaných, s obsahem komplexu vitamínů, stopových prvků a jiných prospěšných látek na přírodní bázi, například Sarapis Mensis.

Pokud žena trpí například nepravidelným, spíše prodlouženým, nepravidelným cyklem a zároveň má sklon k akné, s největší pravděpodobností se jedná o zvýšenou hladinu mužských pohlavních hormonů. Z přírodních prostředků je tady možné využít například Sarapis soja, nebo Červený jetel plus soja. Při nedostatečném efektu přichází v úvahu hormonální léčba pod dohledem příslušného odborníka.

MUDr. Pavel Turčan

odborný ženský lékař a sexuolog

Centrum MEDIOL, s.r.o., Olomouc

Zobrazeno: 0x

Zpět na stránku Články

Nejčtenější články

Jak podpořit imunitu?

Když se ochladí, je sychravo a vlhko, zima nám leze za nehty a může se nám oslabit imunita. Imunitní systém nestíhá a začínají se v lepším případě objevovat rýmy, kašel a nachlazení. V tom horším případě uléháme do postele s chřipkou nebo angínou.

Střeva jsou klíčový orgán imunity

Naše střeva jsou díky bilionům místních mikroorganismů klíčovým orgánem pro naši imunitu. Ovlivňují například produkci bílých krvinek v jiných imunitních centrech, jako je...

Paluba letadla je rájem virů a bakterií. Jak během letu na dovolenou neonemocnět?

Trávit svou letní dovolenou s kapesníkem v ruce nebo ještě hůře v hotelové posteli nechce nikdo. Přesto se mnoho lidí po dlouhém letu letadlem do vysněné...

X

Zavřít

Zde máte možnost přizpůsobit používání souborů cookie podle svých preferencí. Toto nastavení můžete kdykoliv změnit.

Tyto stránky používají pro svou optimalizaci soubory cookies. K některým z nich však potřebujeme mít Váš souhlas. Zobrazit podrobnosti

Povolit vybranéPovolit vše