Vyhledávání

Zpět na stránku Články

Co jíst, když chcete zmírnit příznaky klimakteria?

Vloženo: 24. 04. 2014

Zpravidla mezi čtyřicátým a padesátým rokem prochází ženy obdobím, které se označuje jako přechod neboli klimakterium. Jde o psychicky i fyzicky náročnou etapu plnou hormonálních změn, s nimiž se každá žena vyrovnává zcela individuálně. Naprostá většina z nich však trpí nevolnostmi, prudkými výkyvy nálad či návaly horka. V tomto článku poradíme, jak je možné zmírnit příznaky přechodu přírodní cestou.

S příchodem klimakteria, které většinou nastává šest až sedm let před poslední menstruací, je zvláště důležité dbát na zdravou životosprávu a pestrou stravu. Ženské tělo je pak na typické příznaky přechodu lépe připraveno. Mezi symptomy patří například bolesti hlavy, nevolnosti, podrážděnost, návaly horka, noční pocení či bušení srdce.

Správná kombinace vhodně zvolených potravin z přírodních zdrojů však může pomoci překonat příznaky klimakteria, či je dokonce zcela odstranit.

Mezi potraviny, které pomáhají zmírnit nepříjemné příznaky klimakteria, patří veškeré včelí produkty

Příznaky klimakteriaVčelí mateří kašička, květní a fermentovaný pyl jsou totiž významnými zdroji vitaminů a minerálů. Jelikož však v medu není obsažen vitamín C, měly by jej ženy doplňovat zvlášť. Připívá totiž k ochraně buněk před oxidativním stresem, který je pro období klimakteria typický. Zároveň má vitamín při dodržování doporučeného množství schopnost mírnit únavu a podporovat zdravou činnost nervové soustavy.

TIP: Zařaďte do vašeho jídelníčku med – jako sladidlo, jako pochutinu. V zimě jezte kyselé zelí prakticky ke každému jídlu. Na jaře a v létě si dopřávejte první zeleninu (ředkvičky, saláty, kedlubny) a úžasné letní ovoce (jahody, rybíz, třešně).

V období přechodu by měly ženy řadit do svého jídelníčku stále oblíbenější sóju

Sojové boby se totiž řadí mezi nejbohatší zdroje rostlinných estrogenů, protože obsahují takzvané izoflavony. Tyto cenné látky přispívají především k udržení dobrého stavu ženské pokožky a podporují zdravý růst vlasů. Navíc je sója bohatým zdrojem bílkovin. Pokud žena této potravině neholduje, může zvolit formu doplňků stravy. Kapsle s potřebným denním množstvím se obvykle užívá před snídaní a poté po večeři.

TIP: Zařazujte do svého jídelníčku Tofu. Dá se přidávat do jídel a salátů, jsou z něho skvělé pomazánky. Naučte se dochucovat jídla pomocí misa – což je fermentovaná vyzrálá pasta ze sojových bobů, soli a určitého druhu obilí. Můžete jí dochucovat polévky a omáčky.

Červený neboli také luční jetel je možné užívat jako účinné dochucovadlo pokrmů, případně pro přípravu teplých nápojů

Červený jetel a klimakteriumVýzkumy však ukázaly, že tato léčivá bylina obsahuje také látky podobné ženskému hormonu estrogenu. „Červený jetel obsahuje fytoestrogeny, které jsou příbuzné ženským pohlavním hormonům izoflavonům. Úbytek fytoestrogenů, k němuž v období klimakteria přirozeně dochází, má za následek zhoršení fyzického i psychického stavu ženy. Může vést k návalům horka či náhlým výkyvům nálad. Konzumovat syrový červený jetel tak, aby žena pokryla potřebné denní množství fytoestrogenů 50 mg, je však téměř nemožné. Hladina obsažené látky je tam pro tento účel příliš nízká," objasnil Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma, která nabízí přírodní produkt Sarapis Soja z bylinného extraktu z červeného jetele, jenž pokryje dostatečnou denní dávku fytoestrogenů.

TIP: Nečekejte až na plné rozvinutí příznaků klimakteria. Pokud budete ubývající ženský hormon dodávat tělu v rostlinné podobě, příznaky klimakteria pak nebudou tak úporné. Doporučujeme Sarapis Soja nebo nový preparát Sarapis Plus.

Pro udržení zdravé životosprávy a zmírnění nevolností by se žena měla zaměřit na příjem vlákniny, která pomůže upravit její zažívání

Mezi čtyřicátým a padesátým rokem života ženy dochází vlivem klimakteria velice často k navýšení tělesné hmotnosti a ke zvýšení krevního tlaku. Vláknina je bohatě obsažena v celozrnném pečivu, které je navíc důležitým zdrojem energie, komplexních polysacharidů, bílkovin, B vitamínů, minerálů a stopových prvků. Vlákniny by žena měla denně zkonzumovat ideálně 25-30 gramů. Ke zvýšení obsahu plnohodnotných bílkovin je vhodná její kombinace s luštěninami.

TIP: Naučte se používat celozrnnou mouku i k pečení, zvlášť vhodná je mouka špaldová. Tradiční zákusky získají díky celozrnné špaldové mouce novou chuť. Vlákninu obsahují i ořechy, sušené ovoce a luštěniny. Pro vaše zdraví je vhodná i celozrnná rýže – ta kulatozrnná je velmi chutná, ale zároveň obsahuje mnoho důležitých složek.

Zobrazeno: 0x

Zpět na stránku Články

Nejčtenější články

Jak podpořit imunitu?

Když se ochladí, je sychravo a vlhko, zima nám leze za nehty a může se nám oslabit imunita. Imunitní systém nestíhá a začínají se v lepším případě objevovat rýmy, kašel a nachlazení. V tom horším případě uléháme do postele s chřipkou nebo angínou.

Střeva jsou klíčový orgán imunity

Naše střeva jsou díky bilionům místních mikroorganismů klíčovým orgánem pro naši imunitu. Ovlivňují například produkci bílých krvinek v jiných imunitních centrech, jako je...

Paluba letadla je rájem virů a bakterií. Jak během letu na dovolenou neonemocnět?

Trávit svou letní dovolenou s kapesníkem v ruce nebo ještě hůře v hotelové posteli nechce nikdo. Přesto se mnoho lidí po dlouhém letu letadlem do vysněné...

X

Zavřít

Zde máte možnost přizpůsobit používání souborů cookie podle svých preferencí. Toto nastavení můžete kdykoliv změnit.

Tyto stránky používají pro svou optimalizaci soubory cookies. K některým z nich však potřebujeme mít Váš souhlas. Zobrazit podrobnosti

Povolit vybranéPovolit vše